Hoera, het is herfst! Natuurlijk, ik ga de komende weken ongetwijfeld minimaal een keer of 6 tot op mijn onderbroek natregenen op de fiets naar werk. Maar het is ook weer tijd voor mosselen, soep, stoof en ander soulfood. Ik werd dan ook ontzettend vrolijk toen ik de eerste pompoenen weer in de winkel zag liggen. Soeptijd! Deze combi met appel en gember is de ultieme transitiesoep. De appel is een fijne tegenhanger van de zoete kalebas en geeft het gerecht iets frissigs, een kleine hint naar de zomer misschien, terwijl de gember de pompoensoep in balans brengt met een lekker kruidige ondertoon.
Ingrediënten
- 1 pompoen liefst biologisch
- 3 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- 2 appels (ik had nog twee jonagolds op de fruitschaal liggen)
- 1 tl djahé
- 2 el gembersiroop
- 2 bolletjes stemgember
- 0,5 el gedroogde rozemarijn
- 500 ml water
- peper & zout
Porties: kommen
Instructies
- Was de pompoen, hak in vieren en verwijder de pitten en 'haren'. Snij de pompoenparten vervolgens in kleine stukken. Je hoeft 'm niet te schillen.
- Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en fruit de pompoenstukjes, knoflook, ui, djahé en de rozemarijn op een rustig vuurtje aan. De pompoen moet zacht worden.
- Verwarm en ruime hoeveelheid water in de waterkoker. Was en snij de appels in partjes.
- Zet een kookpan op het vuur en doe hier het pompoenmengsel in samen met de 500 ml water, de appelblokjes en het bouillonblokje. Roer goed door en breng aan de kook. Zet daarna het vuur op z'n allerzachts.
Deel dit Recept
Geef een reactie