Mijn ontbijtjes zijn doordeweeks best saai: toast met jam, soms een bakje havermout, maar meestal eet ik een schaaltje fruit met yoghurt en een beetje muesli. Muesli ja, en heel bewust geen cruesli (krokante muesli) want daar zit een berg suiker in. Maar wat ontdekte ik laatst toen ik met een collega in onze lunchpauze door de supermarkt liep? Zij wees me erop dat je ook bij het kiezen van ‘gezonde’ muesli goed de verpakking moet blijven lezen. Zelfs de meest macrobiotische, rechtsdraaiende, geitenwollensokken-muesli kan nog toegevoegde suiker bevatten. En weet je, een béétje, dat is niet heel erg. Maar LIEG er niet over. In muesli zit vaak gedroogd fruit, zoals rozijntjes, en dat zijn natuurlijk ook suikers. Maar toevoegde fructose of glucose, daar gaan mijn haren van overeind staan. De hoogste tijd om zelf muesli te maken dus!
- 3 kopjes havermoutvlokken
- 3 kopjes kokosrasp liefst van de biowinkel i.p.v. conimex
- 150 g gemengde noten ik had een ongebrande notenmix
- 1 handje pompoenpitten
- 3 handjes rozijnen
- 2 tl kaneel
- 50 g kokosolie
- snuf zout
- 2 el agavesiroop
- Hak de noten fijn. Meng met de overige droge ingrediënten: havermout, pompoenpitten, kaneel, zout.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Schuif de bakplaat in de oven en schep elke circa 8 minuten om. Na 3x 8 minuten is je mix mooi goudbruin.
- Laat goed afkoelen en meng de rozijnen door je mix. Je homemade muesli is nu klaar voor gebruik! je muesli blijft circa 2 weken lekker in een afgesloten pot of blik.
- Ik vind die agavesiroop erdoor erg lekker maar wil je liever helemaal niet zoeten, dan kun je 'm ook gerust weglaten.
- Geen kokosolie? Een scheutje zonnebloemolie werkt ook.
- Geen agavesiroop? Gebruik honing.
Geef een reactie