Dit is misschien wel het eerste gerecht dat ik van mijn moeder heb leren maken. Het is simpel te bereiden, uiterst geschikt voor grote gezelschappen en iedereen is er dol op. Toen ik op mijn 19e voor het eerst op vakantie naar Istanboel ging, verheugde ik me dan ook ontzettend op de authentieke pilav die ik daar zou proeven. Keek ik even op mijn neus. Op elke straathoek stond er wel iemand zijn pilav aan te prijzen, maar die leek in niets op de pilav die ik kende. En wat blijkt nu? We hebben het hier niet over Turkse pilav, maar oer-Hollandse pilaf! Doesn’t matter, mijn moeders pilav recept met perzik en kokosrasp is en blijft gruwelijk lekker. Gewoon maken dus 😉
Ingrediënten
Voor de saus
- 500 g rundergehakt
- 820 g perziken op siroop = groot blik
- 140 g tomatenpuree = groot blikje
- 3 grote uien
- 10 el ketjap manis
- 400 g zilvervliesrijst
- 0,5 groentebouillonblokje
- peper
Lekker erbij
- 4 el geraspte kokos
- 1 pak kroepoek
Porties: personen
Instructies
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in de waterkoker. Zet een pan op het vuur, doe het kokende water erin en de rijst erbij. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de uien. Zet een hapjespan op het vuur en bak hierin het gehakt rul en doe dan de uien erbij. Bak mee totdat de uiensnippers glazig zijn.
- Voeg ketjap en tomatenpuree toe. Giet de perziken af en vang de siroop uit het blik op in een bakje. Doe de siroop bij de saus en roer samen met het verbrokkelde halve bouillonblokje en wat vergemalen peper tot een mooie saus.
- Giet de rijst af en laat nog een paar minuutjes in de pan met het deksel erop staan. (Zonder vuur eronder dus hè?) Snij de perziken in stukjes, doe in een mooi schaaltje en zet alvast op tafel.
- Breek de kroepoek in grove stukken en serveer net als de perzikstukjes in een mooi schaaltje.
- Maak nu de borden op: eerst de rijst, dan de saus, een schepje perziken on the side en wat geraspte kokos on top.
Notities
- Let op: je saus moet niet te tomaatachtig smaken. Proef even tussendoor, twijfel je, voeg dan gewoon nog een scheutje ketjap toe.
- Niet stiekem verse perziken gebruiken hoor! De siroop uit het blik is nu juist het secret ingrediënt dat de saus zo lekker maakt.
Deel dit Recept
Culinette says
Dit lijkt mij heel lekker. En ineens denk ik, zou het ook met ananas goed smaken? Vast wel.
Willemijn says
Gewoon allebei proberen, 1x met ananas, 1x met perziken 😉