Rodebietensoep met steranijs en dille – Een paar jaar terug ben ik met mijn lief naar Rusland gevlogen voor een korte vakantie. Aanleiding was de bruiloft van vrienden in Moskou, heel bijzonder en tof om mee te mogen maken. En natúúrlijk plakten we er na afloop een roadtrip aan vast 😉 Onvergetelijke reis! Hoewel we ‘alleen’ in Moskou, Sint Petersburg en een paar kleine plaatjes daar tussenin zijn geweest, was ik zeer onder de indruk van ons bezoek. Rusland is een land van grote tegenstellingen: hypermodern vs. middeleeuws, belachelijk rijk vs. schrijnende arm, beeldschone kunst en musea (Hermitage, wauw!) vs. aardslelijke standbeelden, heftige, geweldadige geschiedenis vs. gastvrije, lieve mensen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
En het eten, vraag je? Uhm, daar heb ik ook gemengde gevoelens over… Ik at goddelijke taartjes en ontbijtbroodjes, blini’s met bergen kaviaar, boterzachte verse zalm en natuurlijk zalige borsjtsj en huzarensalades, in allerlei varianten. Minder waren de koude koeientong (really!), gekookte gierst (als vervanger van aardappelen, dus ‘kaal’, blegh), te vet gefrituurde uienringen en het feit dat overal, maar dan ook OVERAL dille op of in ging. Ik vind verse dille hartstikke lekker, maar om dit kruid nu in mijn ontbijt, lunch, avondeten en borrelhap te vinden? Medium.
Grappig genoeg brengt dille me tegenwoordig instant in Russische sferen, op een positieve manier. Sommige gerechten, zoals deze rodebietensoep bijvoorbeeld, zijn bovendien niet compleet zonder een touch of dille. Het kruid combineert fantastisch met de zoete smaak van rode bietjes en de anijssmaak van gedroogde steranijs. De bietjes kun je overigens ook rauw kopen en in de oven poffen, maar dat is me op sommige dagen iets teveel werk. 🙂
- 1000 g gekookte bietjes + sap
- 0,5 bosje dille vers
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 rode ui
- 0,5 citroen
- 2 stuks steranijs
- 60 g zure room (= half bekertje)
- peper & zout
- olijfolie om in te bakken
- 1 lekker afbakstokbrood (bijvoorbeeld die van AH Excellent)
- 100 g gerookte zalm van goede kwaliteit
- 3 el olijfolie liefst extra vierge
- 60 g zure room (= half bekertje)
- 3 takjes dille vers
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in de waterkoker. Snipper de ui.
- Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui zachtjes aan.
- Snij de bieten in grove blokjes en doe samen met het sap, de bouillonblokjes, steranijs en circa 500 ml kokend water in de pan.
- Breng aan de kook, draai het vuur zacht en laat 10 minuten pruttelen.
- Knijp een halve citroen boven de pan uit (let op, wel de eventuele pitjes opvangen) en vis de steranijs uit de soep.
- Mix met de staafmixer tot een gladde soep. Soep te dik? Doe er nog een beetje water uit de waterkoker bij.
- Proef, en voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper toe. Serveer in grote kommen bestrooid met lekker veel fijngehakte verse dille en een kloddertje zure room.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Snij het afbakstokbrood in plakjes en verdeel over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Besprenkel de plakjes brood met olijfolie en bak in circa 10-15 minuten goudbruin en knapperig.
- Ook héél lekker, maar niet echt kindproof: een scheutje pastis door je bietensoep roeren.
- Serveer in fijne kleine glaasjes met één plakje bruschetta met gerookte zalm erbij en voilá, klaar is je amuse of voorgerecht! 🙂
Geef een reactie