Oosterse gehaktballetjes met noedels & peultjes – Baby O. is inmiddels geen baby meer maar een dreumes, met alles wat daarbij hoort. Met de vele details van die fase zal ik jullie verder niet vermoeien, behalve dat hij weliswaar het woordje ‘nee’ nog niet kent maar wel al het eten dat hij niet blieft met een schuldbewust ‘o-ooo’ op de grond smijt. Bij ons kun je van de vloer eten dus, of ik het nu leuk vind of niet.
Waarom ik dit vertel? Mensen vragen vaak aan me waar ik de puf en inspiratie vandaan haal om steeds weer nieuwe gerechten te verzinnen. In dit geval was het niet zo moeilijk: ik wilde iets maken dat snel klaar was, leuk genoeg om mee te spelen en lekker genoeg om te blijven dooreten. Dus: sliertjes met ballen en een lekker sausje. Maar de allerbelangrijkste reden dat ik dit recept op mijn blog deel? Ik vond het zelf superlekker. Há! 🙂
- 150 g noedels udon
- 250 g gehakt
- 1 ei
- 6 el ketjap manis
- 1 beschuitje
- 1 cm gember vers
- 1 teentje knoflook
- 200 g peultjes
- 1 tl zout
- peper uit de molen
- 1 el zonnebloemolie
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Giet het water in een pan en kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe het gehakt in een schaal en meng met het ei, verkruimelde beschuitje, zout, peper en 2 el ketjap. Kneed alle ingrediënten goed met je handen door elkaar. Gehakt te nat? Nog een beschuitje erbij.
- Zet een grote hapjespan met een goeie anti-aanbaklaag op het vuur. Draai kleine balletjes van het gehakt (ter grootte van een cherrytomaat) en doe in de pan. Olie is niet nodig, het gehakt is vet genoeg.
- Snipper de knoflook, schil de gember en snij in kleine stukjes.
- Bak de balletjes rondom bruin en gaar. Doe op het laatst de knoflook en gember erbij en bak 1-2 minuten mee.
- Haal de balletjes uit de pan, schraap met een spatel de pan goed leeg (het pulp moet bij de balletjes).
- Giet de noedels af en houd warm in een afgesloten pan. Hussel 1 el ketjap door de noedels om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.
- Verhit een el zonnebloemolie in de pan en bak de peultjes op hoog vuur gaar in circa 3-5 minuten. Draai het vuur laag.
- Doe de balletjes en noedels bij de peultjes, giet de overige 3 el ketjap in de pan. Hussel alle ingrediënten door elkaar heen tot de balletjes en noedels lekker warm zijn. Noedels een beetje droog? Gewoon nog wat ketjap erbij.
- Klaar!
- Ik vind udonnoedels ideaal voor dit gerecht, maar andere 'dikke' noedels zoals mie kunnen ook prima. Meer lezen over de verschillende noedels? Culy.nl heeft een goed en bondig artikel over geschreven, kijk hier maar eens.
- Ook lekker: bestrooi met geroosterde sesamzaadjes bij het serveren.
- Hou je van pittig? Gebruik dan geen gewone peper bij het aanmaken van het gehakt, maar een flinke theelepel sambal.
Geef een reactie