Fleurige ratatouille-taartjes met geitenkaas – Een terugkerend probleem bij het uitwerken van een geslaagd recept is het bedenken van een passende naam. Iets tussen een al te bloemrijke (voorbeeld) en saaie, zakelijke formulering. Liefst een beetje Google-proof als het aan mr. Whatsthatsmell ligt want ‘je wil toch gelezen worden?’ (Jaaaaaa). En een pakkende titel moet natuurlijk de belangrijkste ingrediënten van dat recept bevatten. Maar misschien wel het allerbelangrijkste? Geen fouten maken.
Zoals een hartige taart een quiche noemen, bijvoorbeeld. Wat het verschil is? Een vriend van me omschreef het ooit als volgt: een quiche verhoudt zicht tot een hartige taart net zoals een gorilla dat doet tot een aap. Met andere woorden: een gorilla is een aap maar een aap niet altijd een gorilla. En een quiche is altijd een hartige taart maar een hartige taart niet altijd een quiche. De belangrijkste kenmerken van een quiche zijn het lekkere brosse korstdeeg en de vulling met ei en room. Bij een hartige taart zijn min of meer de enige vereisten de hartige smaak en taartvorm.
Hoe dan ook, uit veiligheidsoverwegingen heb ik deze mini-quiches gewoon maar ’taartjes’ genoemd 😉
- 3 eieren
- 75 g geitenkaas zacht
- 3 el tomatenpuree
- 1 gele paprika
- 1 kleine courgette
- peper & zout
- 3 el slagroom (tip: koffiemelk werkt ook goed)
- olijfolie om in te bakken
- 4 quichevormpjes ⌀ 10 cm
- staafmixer
- grilpan
- Smelt de boter in de magnetron. (Hoeft niet helemaal vloeibaar.)
- Meng bloem, zout en provinciaalse kruiden in een kom en doe er 1 ei, water en boter erbij. Hou een beetje boter over om je bakvormpjes in te vetten.
- Kneed alle ingrediënten goed door elkaar en rol 4 balletjes van het deeg. Leg de balletjes 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de courgette in plakjes en de paprika in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie en gril de plakjes courgette.
- Mix de overige 3 eieren, room, zachte geitenkaas, tomatenpuree, peper & zout met de staafmixer tot een egale, rood-oranje massa.
- Kwast de vormpjes in met het restant boter. Haal het deeg uit de koelkast en bekleed elk vormpje met een bolletje.
- Leg op de bodem van elk bakje 3 plakjes courgette. Verdeel de stukjes paprika over de bakjes. Teveel paprika? Eet het overschot op 😉
- Giet het rood-oranje eimengsel over de groente en versier de taartjes met de overgebleven plakjes gegrilde courgette.
Geef een reactie