Snelle hammousse zelf maken – Ik weet niet hoe dat vroeger bij jou thuis ging, maar mijn moeder kocht weleens een bakje hammousse bij de slager of supermarkt als beleg op een luxe broodje of als alternatief voor brie op toast bij de borrel wanneer we visite verwachtten. Die zachte, romige textuur, de babyroze kleur: een ware traktatie vond ik het als kind.
Toen ik onlangs gedachteloos door de supermarkt slenterde, werd ik ineens overvallen door een ontzettende zin in die hammousse. Pakweg twintig jaar niet aangedacht, hoe bizar! Misschien kwam het doordat ik zwanger ben, en smaakbeleving en herinnering bij mij dikwijls hand in hand gaan, geen flauw idee. Mijn teleurstelling was in ieder geval groot toen ik er achterkwam dat hammousse helemaal niet meer verkocht wordt, zelfs niet tijdens de feestdagenperiode. Aan spannende ongepasteuriseerde kaasjes, zeven soorten gerookte zalm en exclusieve Italiaanse vleeswaren geen tekort, maar doodeenvoudige hammousse? Ho maar…
Je begrijpt: er zat niks anders op dan het zelf te maken! Ik heb even moeten knoeien met de verhoudingen, maar met dit uiteindelijke recept ben ik zelf zeer in mijn nopjes. Een lekkere retro weghapper waarbij ik nog steeds warme, nostalgische herinneringen koester.
- 100 g slagersachterham
- 1 eetl zuivelspread flinke
- 1 tl grove mosterd
- 0,5 tl paprikapoeder
- 0,5 tl honing
- 5 sprietjes bieslook
- Doe alle ingrediënten op de bieslook en 2 plakjes ham na in een kommetje en pureer met de staafmixer fijn tot een egale, roze spread.
- Snij de bieslook fijn en de overgebleven plakjes ham in kleine reepjes.
- Variatietip: schep op het laatst kleine stukjes witte asperge door je hammousse. Lekkerrr!
- Serveer je hammousse op een schijfje komkommer, plakje stokbrood, blaadje rauwe witlof of een simpel toastje.
- Extra feestelijk: serveer de hammousse in een klein amuseglaasje met wat subtiele sliertjes komkommer on top.
- Eén bakje is ongeveer genoeg voor 15-20 toastjes, of twee royaal besmeerde pistoletjes.
Geef een reactie