Wie dit blog een beetje volgt weet: ik ♥ soep. Vrijwel elke zondag staat er wel een ander soeprecept op het menu, van good old klassiekers als goulashsoep en erwtensoep tot iets hippere, experimentelere soepen met pompoen & appel en venkel met zoete aardappel. En ik ben nog lang niet klaar met het onderwerp 😉
Mijn allereerste online kerstmenu kon ik voor mijn gevoel ook niet anders beginnen dan met soep. Het is stiekem het meest relaxte voorgerecht dat je je kunt wensen. En daar hou ik van, zo ontspannen mogelijk de kerstdagen doorkomen. Bloemkool heeft van zichzelf al een crèmige textuur wanneer je ‘m kookt en pureert, de room accentueert dat fluweelzachte mondgevoel nog eens extra. De blauwe kaas is een fijne tegenhanger van al die zachte romigheid. Kies voor een écht lekkere blue stilton van de kaasboer, en verse slagroom. Het is tenslotte feest!
Extra gezellig: zelfgemaakte kaasstengels serveren bij dit soepje.
- 1 kg bloemkoolroosjes (= ongeveer 1 middelgrote bloemkool)
- 1 aardappel
- 2 groentebouillonblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 125 g slagroom
- 75 g blue stilton
- olijfolie
- peper & zout
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in de waterkoker. Snipper de ui en de knoflook. Maak de bloemkool schoon en snij in roosjes. Schil de aardappel en snij in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een kookpan en fruit de ui en knoflook op zacht vuur aan.
- Doe 500 ml kokend water samen met de bloemkool, aardappel en de bouillonblokjes in de pan. Doe het deksel op de pan en kook de groente in circa 10 minuten gaar.
- Bloemkool en aardappel gaar? Draai het vuur uit, voeg de slagroom toe en pureer je soep tot een romige, gladde massa.
- Proef op zout en peper en voeg desgewenst wat van beiden toe (ik ben dol op vergemalen peper dus doe daar altijd wat meer van).
- Serveer met wat verbrokkelde blue stilton on top.
- Geen fan van blauwe kaas? Kies voor een goede kwaliteit oude of Parmezaanse kaas.
- Ook lekker: bestrooien met uitgebakken spekjes in plaats van kaas.
Geef een reactie