Broccolistamppotje met parmaham – Ik hou van kleur op mijn bord en eerlijk is is eerlijk: dan heb je aan de Hollandse keuken doorgaans een slechte. Boerenkoolstamppot, erwtensoep, ik vind het allemaal hartstikke lekker. Maar om nu te zeggen dat dat de allersmakelijkste gerechten zijn om te zíen? Mwa… Dit broccolistamppotje met parmaham is wat mij betreft de uitzondering op de regel. Hollandse pot met een Italiaanse twist, supergezond en zeker niet saai! Voor wie van aardappelen én variatie houdt. En ik durf ook wel te beweren: ideaal voor de heimelijk avontuurlijke thuiskok, die samenwoont met wat-de-boer-niet-kent-dat-eet-‘ie-dus-echt-niet-partner. (Ik noem geen namen, maar je weet dat ik jou bedoel 😉 )
- 500 g broccoli
- 500 g aardappelen (iets) kruimig
- 1 rode ui
- 30 g pijnboompitten
- 100 g parmaham
- 1 klontje roomboter
- 100 ml melk
- zout & peper
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een waterkoker. Schil de aardappelen en snij in stukken.
- Doe de aardappelpartjes in een pan en zet onder water. Kook circa 10 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
- Maak ondertussen de broccoli schoon en snij in roosjes. Het broccolistammetje kun je best eten, snij alleen de hardste, dradige stukken weg.
- Doe de broccoliroosjes in een andere pan met een flinke scheut water en kook in circa 5-10 minuten gaar. Let op: de roosjes moeten mooi groen blijven. Hou ze dus goed in de gaten en giet meteen af wanneer ze gaar zijn.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
- Snipper de rode ui, verhit een klontje boter in de koekenpan en bak in circa 2 minuten zacht en glanzend.
- Aardappelpartjes gaar? Giet af, doe een scheutje melk in de pan en stampen maar! Proef, en breng de aardappelpuree op smaak met zout en versgemalen peper.
- Schep de gebakken ui plus het bakvet door de puree heen, en daarna de broccoli. Stampen met een stamper mag, maar ik laat de broccoliroosjes meestal heel (het oog wil ook wat).
- Verdeel je broccolistamppotje over twee borden, drapeer er wat plakjes parmaham omheen en strooi de pijnboompitjes er over. Eet smakelijk!
- Geen parmaham? Andere rauwe ham van goede kwaliteit is ook prima natuurlijk.
- Klaar met pijnboompitten? En handje grofgehakte, geroosterde amandelen door je broccolistamppotje is ook erg lekker.
Geef een reactie