Cinnamonbuns met cranberrycompote – Dit recept is wat mij betreft het bewijs dat vakantie een mens goed doet. Ik was namelijk helemaal niet van plan om nog een ontbijtrecept voor de kerst te bedenken (mijn kerstontbijt bestaat meestal uit een plakje kerststol en een kop koffie na al die wijn en dat eten de dag ervoor, haha) maar ik was en zeldzame dag helemaal alleen thuis en vrij en had ineens zin om te bakken.
Er lag nog een zakje verse cranberry’s in de koelkast (doe ik soms, iets kopen waar ik op dat moment totaal nog niet van weet wat ik ermee ga doen) en met wat mandarijnen van de fruitschaal maakte ik deze fabuleuze cranberrycompote met mandarijn & kaneel. Maar ja, die was in 10 minuten klaar dus wat verder te doen met mijn dag? Juist, deeg kneden en brood bakken. Heel meditatief. Bovendien zijn deze cinnamonbuns met cranberrycompote VET lekker. Echt, iets anders kan ik er niet van maken. Gezond zijn kaneelbroodjes niet per se, maar ik denk dan: beter zelfgemaakt dan kant-en-klaar gekocht. En als je ze alleen maakt tijdens de feestdagen of een relaxte zondagochtend (want zijn weekenden niet gewoon feestjes op zich?) blijft de schade beperkt. Toch?
ENJOY! 🙂
- 350 g tarwebloem
- 0,5 zakje gist
- 0,25 tl zout
- 200 ml melk lauwwarm
- 50 g roomboter om in te vetten
- 6 el cranberrycompote
- 0,5 ei
- poedersuiker
- Verwarm de melk in een steelpannetje en doe het gist hierbij.
- Doe de bloem samen met een half losgeklopt ei en het zout in een beslagkom.
- Giet de melk er in delen bij en kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
- Kneed het deeg een paar minuutjes goed door en leg dan terug in de kom, met een schone theedoek eroverheen.
- Laat op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.
- Schep een paar lepels cranberrycompote op de plak deeg en smeer uit. Let op: randjes vrijlaten!
- Rol nu de lap deeg over de lange kant voorzichtig dicht.Druk het randje goed aan zodat je rol niet weer open springt. Je hebt nu weer net zo'n sliert als in het begin.
- Vet een ovenschaal (ik had er één van 25 x 25 cm) in met roomboter.
- Snij de rol deeg gevuld met cranberrycompote met een scherp mes in circa 10-12 stukken van ongeveer 2 centimeter. (Te dunne stukken vallen snel weer uit elkaar.)
- Leg de stukken met de platte kant en zij aan zij in de schaal. Bak af in circa 30 minuten. Zien de broodjes nog een tikje pips? Gewoon een paar minuutjes langer bakken.
- Niet mijn cranberrycompote met mandarijn & kaneel gebruikt? Geen probleem, maar strooi dan wat kaneel bij stap 7 over de uitgerolde lap deeg. Anders kun je deze broodjes met goed fatsoen geen cinnamonbuns meer noemen 😉
- Lekker met: poedersuiker!
- Dag vantevoren maken is geen probleem. Dek de schaal waarin de cinnamonbuns met cranberrycompote hebt gebakken af met een stukje folie en zet in de koelkast. De volgende ochtend piep je de broodjes zo weer op door ze circa 15 minuten in de oven te verwarmen.
NJ-Cook4You says
Ziet er heerlijk uit. Leuk idee! Bedankt voor het delen van je recept.
groet NJ