Citroencake met crème fraîche – Sinds ik een blog ben begonnen, wordt me vaak gevraagd of ik ‘iets’ mee wil nemen als ik ergens op bezoek ga of kom eten. En hoewel ik hierbij wil benadrukken dat ik géén cateringbedrijf ben gestart, maar een site met recepten in de hoop anderen te inspireren om ZELF dingen te maken (mama 😉 ), ben ik de beroerdste niet. Als ik de tijd heb, is het een ideale gelegenheid om nieuwe recepten uit te proberen. Dat ik niet alles zelf hoef op te eten zie ik als een voordeel, zeker in deze – voor mij – balansmaand. Zoals dat zo vaak het geval is heb ik het recept voor deze citroencake met crème fraîche verzonnen door goed naar de inhoud van mijn koelkast en voorraadkast te kijken. Ik vind gewone cake al snel te droog maar door de toevoeging van crème fraîche is deze citroenvariant supersmeuïg en zacht geworden. Tikje cheesecake-achtig zelfs. De citroen-icing is echt de kers op de taart, eh… cake. Niet weglaten hoor! 🙂
ps: dit is mijn 100ste recept in 5 maanden tijd, WHOE-HOE!!!
- 250 g bloem + beetje extra om cakeblik te bebloemen
- 200 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g roomboter + beetje extra om in te vetten
- 200 g crème fraîche
- 4 eieren
- 2 citroenen
- 3 tl bakpoeder
- 1 snuf zout
- 2 el citroensap
- 80 g poedersuiker
- Smelt de roomboter in een kommetje in de magnetron. Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe boter, crème fraîche, eieren en suiker in een beslagkom. Was de citroenen zorgvuldig, rasp het gele deel van de schil boven de kom. Snij de citroenen daarna doormidden en knijp eveneens boven de kom uit.
- Mix met een keukenmixer alle ingrediënten in de kom tot een smeuïge massa.
- Doe nu de droge ingrediënten bij het beslag: bloem, zout en bakpoeder. Mix alle ingrediënten tot een egaal cakebeslag.
- Vet een standaard cakeblik (is circa 25 cm lang) in met een beetje roomboter. Bebloem het blik, en klop het teveel aan bloem boven de gootsteen uit.
- Giet het cakebeslag in de vorm en schuif in het midden van de oven. Bak je citroencake met crème fraîche af in circa 45-50 minuten.
- Hoe weet je of je cake gaar is? Prik met een satéprikker of breipen in de cake. Blijft je prikker schoon? Dan is je cake gaar. Zo niet, dan blijft er beslag aan kleven en moet je cake nog een minuut of 10 langer in de oven.
- Laat je citroencake afkoelen op een rooster. Pas als de cake helemaal is afgekoeld kun je het glazuur aanbrengen.
Laura says
Ik heb de cake deze week gemaakt zonder de topping en hij was lekker fris! Ik miste de topping helemaal niet en denk ook dat ik er de volgende keer iets minder suiker in doe. Heb er alleen wat poedersuiker overheen gestrooid. Bedankt! Groetjes Laura
Willemijn says
Wat leuk om te horen, dankjewel voor je reactie! Ik zie recepten van anderen ook altijd als startpunt voor eigen experimenten dus begrijp je helemaal 😉