Een kleine waarschuwing vooraf: dit recept is niets voor de weak-hearted thuiskoks. Tijdens het in stukken hakken van mijn Bourgogne-kip bedacht ik me eerlijkheidshalve: in feite ben ik dit beestje voor een tweede keer aan het vermoorden… Enfin, als je je daar eenmaal overheen zet, is dit klassieke Franse recept een serieuze aanrader. Het is een ideale dis om te eten op een herfstige zaterdagavond, samen met vrienden. De saus kun je opdippen met lekker brood en de rode wijn die je in de pan hebt gegooid serveer je er lekker makkelijk bij. Niet zo’n wijnkenner? Mijn goede vriend Aldo van wijnkooper.nl heeft dit recept (zie onderaan de pagina) van een voortreffelijk en verrassend wijnadvies voorzien. Relaaaxt!
- 1 hele kip (liefst geen plof)
- 500 ml rode wijn (zie wijnadvies onderaan dit recept)
- 1 blokje kippenbouillon
- 3 sjalotjes
- 340 g zilveruitjes (= 1 pot)
- 250 g champignons
- 150 g spek in blokjes
- 0,5 el gedroogde tijm
- 0,5 el gedroogde rozemarijn
- 1 bosje peterselie vers
- 1 winterwortel
- 75 g roomboter
- 4 tenen knoflook
- 3 laurierblaadjes
- peper & zout
- Hak de kip in circa 8-10 stukken en bestrooi met zout & peper. Zet alvast water op voor de kippenbouillon.
- Snipper de sjalotjes en de knoflook. Hak het spek en de winterwortel in blokjes. Verhit de roomboter in een GROTE braadpan.
- Bak de kipstukken rondom gaar. (Niet langer dan een minuutje of 10.) Leg de kip apart op een bord en bak vervolgens in dezelfde pan de spekblokjes, wortel, look, ui en gedroogde kruiden. Een beetje knapperig is spek het lekkerst natuurlijk.
- Maak 500 ml kippenbouillon met het blokje in een steelpannetje.
- Meng de bloem met de rest van de ingrediënten in de pan. Doe de kip erbij. Giet 500 ml rode wijn in scheutjes in de pan, en blijf ondertussen roeren. Je zult zien dat de saus zich nu enigszins zal binden.
- Giet de zilveruitjes af en doe ze in de pan. Breng de wijn aan de kook en giet dan de warme bouillon erbij tot de kip net onder staat.
- Voeg als laatste de laurierblaadjes, fijngesneden peterselie en de in plakjes gesneden champignons toe en laat minimaal een uur, maar liefst 2-3 uur, rustig pruttelen.
- Doe met deze info wat je wil, maar coq au vin is de volgende dag mogelijk nóg lekkerder...
- Geen fan van bouillonblokjes? Kippenfond gebruiken mag van mij ook.
- ALDO ADVISEERT: 'Bij coq au vin denk je wellicht direct aan een klassieke combinatie met een bourgogne-wijn of fruitige beaujolais. En niet per se aan een wijn uit het zuiden van Frankrijk, die zo'n licht gerecht al snel overschaduwt. Deze Cuvee Laborie uit de pays d'Herault in de Zuid-Franse Languedoc is echter verrassend fruitig en subtiel en een prima begeleider van het kippetje. De aanwezige tannine geeft hem net genoeg pit om op te boksen tegen de spekjes.'
Geef een reactie