Eén van de weinige criteria die ik had toen ik mijn eerste oven kocht (een losse, inbouwapparatuur kon ik me nog niet veroorloven want: geen ‘eigen’ keuken) was dat er een hele kip in moest passen. Na jarenlange frustratie over de grilloventjes in mijn studentenhuis (verbranden: ja, garen: ho maar) was de maat vol. I wanted to go pro! Achterop mijn bagagedrager, samen met met mijn toenmalige vriend (nu man, aaah) vervoerden we mijn loeidure en loodzware aanwinst naar ons onderhuurappartementje in de Jordaan.
En sindsdien zijn er heel wat kippetjes verorberd. Want zo’n hele kip, dat is toch een spektakelstuk. Het toont leuk op tafel, jong en oud zal ervan genieten en ook niet onbelangrijk: je hebt er weinig werk aan. Terwijl jij lekker aan je wijntje nipt, onder het genot van een amuse of borrelhapje, draait de oven op volle toeren. Vooral als je gasten hebt, moet je het jezelf niet te moeilijk maken en is het fijn wanneer je ook een beetje kunt genieten van hun aanwezigheid. Ik schreef het al eerder: wat mij betreft is een relaxte kerst de beste kerst die je je kunt wensen 😉
- 1 hele kip (circa 1400 g)
- 150 g ontbijtspek
- 450 g kastanjechampignons = 1 bakje
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen
- 750 g krieltjes
- 2 beschuitjes of 2 handjes panneermeel
- 1 klont roomboter
- peper & zout
- 1 el gedroogde tijm
- 2 el olijfolie
- Snipper de champignons, sjalotjes en knoflook. Snij de ontbijtspek in kleine stukjes. Verhit een klontje boter in de pan.
- Bak eerst 2-3 minuten het spek aan, en doe daarna de champignons, sjalotjes, knoflook en gedroogde tijm erbij. Bestrooi met wat versgemalen peper en draai het vuur uit.
- Was de citroen. Rasp de schil (alleen het gele deel!) boven het champignonmengsel. Knijp de helft van de citroen uit boven de pan, en bewaar de andere helft nog even.
- Verkruimel de beschuitjes boven het champignonmengsel. Was de aardappeltjes en laat uitlekken op een theedoek.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het touwtje/elastiekje van de pootjes van de hele kip. Maak voorzichtig met je vingers ruimte tussen het vel en het vlees.
- Stop ongeveer de helft van de vulling tussen het vel en het vlees en probeer zo goed mogelijk te verdelen. Stop de andere helft van de vulling in de kont van de kip (die grote holte dus, excuses voor het taalgebruik) en bind de pootjes weer bij elkaar.
- Leg op de bakplaat, met de aardappeltjes er omheen. Besprenkel de aardappeltjes en de kip met wat olijfolie, zo krijg je straks een lekker knapperige velletje.
- Knijp de overgebleven helft van de citroen boven de kip en aardappeltjes uit. Geef nog een flinke draai aan je zout- en pepermolen en schuif de kip daarna in de oven.
- Bak in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
- Gaat je kip aan de bovenkant te hard? Bedek 'm dan met een velletje aluminiumfolie om te voorkomen dat 'ie verbrandt.
- Lekker met: gekookte spruitjes of een groene salade on the side.
Christine says
Ik heb het recept vanmiddag doorgelezen maar ik zag paneermeel of een beschuitje staan .
Ik zou hem graag zonder kh willen maken wat raad je me aan??
Wat doet de paneer meel? Is dat alleen voor de samenhang van de vulling?
Willemijn says
Ha Christine,
De paneermeel in dit recept heeft idd als functie om de boel bij elkaar te houden 😉 Zonder kan misschien ook, maar dan komt er denk ik wel meer vocht vrij tijdens het braden en heb je kans dat je aardappeltjes wat minder knapperig worden. Maar ik denk dat je het wel kunt proberen!