Gezonde kwarktaartjes met aardbeien – Geen verjaardag zonder taart, geen kerst zonder diner, geen Koningsdag zonder oranjetompouce. Aan elke feestdag lijkt tegenwoordig wel een eetmoment verbonden te zijn. En mijn innerlijke smulpaap kun je stiekem niet blijer maken dan door al deze tradities trouw op te volgen. Tja, totdat de weegschaal mijn utopie ruw verstoort natuurlijk. Ik ben namelijk niet zo iemand die alles kan eten en geen grammetje aankomt. Was het maar waar! Verhalen over jonge moeder waarbij de kilo´s ervan afvliegen omdat de hele dag achter hun kinderen aanrennen? Euh nee, daar herken ik me niet in. Gelukkig ben ik bij machte om een en ander aan de bron te veranderen. Gewoon gezonde, feestelijke recepten bedenken. Zoals deze zeer smakelijke doch verantwoorde kwarktaartjes met verse aardbeien, mmm. Echt iets om je moeder blij mee te maken aankomende zondag.
- 6 el muesli (van goede kwaliteit)
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el ahornsiroop of honing
- 200 g 0% Griekse yoghurt
- 150 g aardbeien Hollandse
- 1 banaan rijpe
- 4 blaadjes gelatine
- 1 tl ahornsiroop of honing
- 1 tl vanille-extract
- 2 hartvormige bakblikjes doorsnede 11 cm
- 1 vel bakpapier
- staafmixer
- Schep de muesli op een grote snijplank en hak met een scherp koksmes met name de nootjes en rozijntjes fijn.
- Meng de muesli in een kommetje met de ahornsiroop en de zonnebloemolie.
- Bekleed de bodem van de bakblikjes met een royaal stuk bakpapier en klem de vormpjes daarna weer vast. Door het bakpapier gaan ze straks niet lekken.
- Verdeel de muesli over de twee vormpjes en druk aan met de bolle kant van een lepel.
- Week de gelatine in een kommetje met koud water. Hou twee aardbeien apart en pureer de rest. Giet de puree over in een steelpannetje en verhit op een klein vuurtje.
- Knijp de gelatine uit en doe bij de warme aardbeienpuree. Roer totdat alle gelatine is opgelost en draai het vuur uit.
- Doe kwark (Griekse yoghurt is gewoon een soort kwark hoor!), vanille-extract, ahornsiroop, banaan en de aardbeienpuree in een maatbeker en pureer tot een mooie gladde roze massa.
- Zet de maatbeker 10 minuten in de koelkast tot deze een beetje lobbig wordt. Verdeel daarna over de twee vormpjes en zet deze minimaal 4 uur in de koelkast.
- Deze kwarktaartjes kun je prima eten als ontbijt. Als ontbijt?! Ja, echt.
- Hou je niet zo van aardbeien? Ander fruit gebruiken kan natuurlijk ook.
- Gebruik voor het maken van de bodem echt goeie muesli. Ik vind die van de biowinkel erg lekker: juiste hoeveelheid noten en zaden en niet gezoet met ananassap o.i.d. (zoals die in de supermarkt vaak wel).
- Geen hartvormige bakblikken? No stress, bij Hema of Albert Heijn kun je ook kleine, ronde bakblikjes vinden.
- Het is wel zo handig om vormpjes te gebruiken waarvan je de bodem los kunt klikken, anders krijg je de kwarktaartjes er niet heel uit.
- Dit recept stond eerder in de Nieuwe Meerbode.
Geef een reactie