Ik ben altijd op zoek naar receptjes die me helpen om meer groente te eten gedurende de dag. Deze hartige cake met pompoen & feta past perfect in dit jaargetijde en is zowel warm als koud geserveerd erg lekker. Bovendien kun je makkelijk een hele bakken en de helft ervan in de vriezer bewaren, voor later. Serveer een plakje bij je kommetje pompoensoep bijvoorbeeld, of eet de cake bij wijze van lunch. En als je niet al te kwistig met zout & peper strooit, is een plakje cake (of twee) ook een zeer verantwoord en smakelijk diner voor de allerkleinsten.
Ingrediënten
- 450 g pompoen (ik gebruikte blokjes uit de vriezer)
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 150 g feta
- 1 groene paprika
- 2 rode uien
- 1 el rozemarijn gedroogd
- 0,5 el salie gedroogd
- 0,5 bosje peterselie vers
- 3 el olijflolie om mee te bakken
- peper & zout
Porties: plakken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi de blokjes pompoen of snij, als je verse pompoen gebruikt, in stukjes.
- Verwarm in een grote hapjespan 1 el olijfolie en bak de pompoen met de salie en rozemarijn tot de stukjes zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Doe in een grote kom en laat even afkoelen.
- Snipper de uien, en hak de paprika in kleine blokjes. Doe opnieuw een el olie in de pan en fruit de groente hierin aan. Zacht? Draai het vuur uit.
- Plet de pompoenstukjes met een vork. Doe het zelfrijzend bakmeel, de eieren, verbrokkelde feta, peper & zout (naar smaak), paprika en ui erbij en schep een paar keer om zodat alles goed is gemengd maar de textuur nog enigszins grof.
- Vet een cakeblik in met 1 el olijfolie en bebloem het blik met 2-3 el bloem of zelfrijzend bakmeel.
- Bebloemen doe je zo: beetje meel in het blik en 'rond kloppen' zodat de bodem en zijkanten bedekt zijn met een laagje bloem. Het teveel aan bloem klop je boven de gootsteen uit.
- Giet het mengsel in het cakeblik en bak je hartige cake met pompoen & feta in circa 40 minuten af.
- Laat voor het aansnijden 5-10 minuten staan, dan is je cake het stevigst.
Deel dit Recept
Johanna says
kun je hem ook eerder maken en dan weer opwarmen?
Willemijn says
Ja hoor, dat kan prima!