Havermoutmuffins met frambozen – Aan het begin van dit jaar heb ik me voorgenomen om meer met restjes te koken en te proberen minder eten weg te gooien. (Niet dat er hele groentelades vol de kliko in gingen, maar het kan altijd minder natuurlijk.) Dat gaat vrij aardig, en ik merk bovendien dat het ook leidt tot creativiteit in de keuken. Deze muffins bijvoorbeeld, werden uit pure nood geboren, Mijn ouders kwamen afgelopen week op bezoek en wilde ik iets voor bij de koffie maken. Toen ik in mijn kastjes en koelkast kwam ik erachter dat ik geen boter, suiker en bloem meer had. Ehm, probleem. Gelukkig had ik wel: zonnebloemolie (i.p.v. boter), honing ((i.p.v. suiker) en havermout + geraspte kokos ((i.p.v. bloem). Voeg daar wat bevroren frambozen (misschien wel mijn lievelingsfruit) aan toe en tadááá: een nieuw recept was geboren.
PS: Ik maak me geen illusies hoor, een echte restjeskoningin ben ik nog lang niet. Check het leuke blog van Daisy ‘TedTalk’ Scholten maar eens, die kan er pas wat van!
- 125 g havermout
- 3 el melk mag plantaardig, hoeft niet
- 2 el honing
- 50 g geraspte kokos
- 2 eieren
- 1 snuf zout
- 3 el zonnebloemolie
- 125 g bevroren frambozen
- 7 g bakpoeder
- staafmixer
- 9 papieren muffinvormpjes
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Haksel de havermout met een staafmixer fijn tot meel. Roer de rest van de droge ingrediënten erdoor: zout, kokos, bakpoeder.
- Kluts in een apart kommetje de eieren, melk honing en zonnebloemolie door elkaar. Roer door de droge ingrediënten tot het beslag goed gemengd is.
- Schep de bevroren frambozen door het beslag. Doe de papieren muffinvormpjes in het muffinblik (scheelt weer invetten) en verdeel het muffinbeslag over 9 units.
- NB: controleer na 20 minuten oventijd of de muffins niet te hard gaan en verbranden. Elke oven is anders!
- De muffins blijven in een afgesloten blik zeker een dag of 3-4 goed. Ik vond de havermoutmuffins met frambozen zelf misschien wel nóg lekkerder de volgende dag.
- Je zou deze muffins zelfs als ontbijt kunnen eten, zo gezond zijn ze per ongeluk 😉
Tineke says
Na 30 minuten op 180 graden (ja- thermometer in de oven) kwamen de muffins er wat aangebrand uit. Voor muffins op 180 graden houd ik zelf meestal 20 minuten aan.
Dus nog een keertje proberen 🙂
Willemijn says
Ai, dat is uiteraard niet de bedoeling. Ik schrijf het wel vaker maar: elke oven is anders. Ik zal de receptuur iets aanpassen zodat mensen voortaan een controlemomentje inbouwen en aanbranden niet snel zal gebeuren. Dank voor je comment!
Laura says
Bij mij zijn ze goed gelukt maar ik vond het jammer dat er de kokos in zat, die vond ik erg overheersend en maakt het ook een stuk minder gezond. Toch bedankt voor het idee!