Homemade gin-tonic maken – Op een sporadische mojito na, heb ik het niet zo op mixdrankjes. Geef mijn maar een goed glas wijn, of een ijskoud biertje (of twee). Maar écht lekkere gin, met écht lekkere tonic, dat is een openbaring hoor. Maar waar begin je? In deze blogpost een paar tips:
Tip #1 Weet wat je lekker vindt.
Lijkt een open deur, is het niet.
Methode 1: Ga naar een slijterij waar ze veel verschillende soorten gin op voorraad hebben. De grote ketens (Gall & Gall, Dirck III, etc.) hebben (uitzonderingen daargelaten) helaas niet heel veel keus. Zelf kon ik terecht bij Wijnkoperij De Gouden Ton te Amstelveen. Een geweldige winkel, met een erg enthousiaste eigenaar (laten we hem Ton noemen) die naast wijn ook interesse heeft in een aantal sterke dranken. Hij haalde er het boek Gin & Tonic. De complete gids voor de perfecte mix bij. Je hebt grofweg vier categoriën gin: kruidige gin, zoete gin, florale gin en citrusgin. Dankzij Gouden Ton leerde ik dat kruidige gins zoals Hendrick’s en Mombasa echt ‘mijn ding’ zijn. Maar ik heb me laten vertellen dat citrusgins doorgaans meer bij het grote publiek in de smaak vallen. Dus laat je niet leiden door mijn specifieke voorkeur 😉
Methode 2: Ga naar een bar waar ze verschillende soorten gin & tonics schenken en vraag de barman wat zijn favoriet is. Is trouwens ook mijn ultieme tip als je in een restaurant of bij een traiteur niet weet wat je moet kiezen. Gewoon vragen: ‘Welke zou jij doen?’ 😉
Tip #2 De juiste verhouding.
De ideale verhouding voor een goede gin-tonic is 1:3. Dus 1 deel gin en 3 delen tonic.
Tip #3 De juiste match.
Ik vind de mijn het lekkerst met Mombasa gin en Fever tree Indian Tonic Water of Elderflower. Natuurlijk kun je ook gewoon de eerste de beste tonic gebruiken (alle supermarkten hebben Schweppes). Het verschil tussen de diverse soorten tonic is subtiel, maar wel de moeite van het proberen waard. Bovendien zitten de tonics van merken als Fever Tree, 1724 en Fentiman’s is prachtige flesjes, en het oog wil ook wat, niet waar?
Tip #4 The finishing touch.
Presentation is EVERYTHING. Dus: serveer je homemade gin-tonic in het mooiste glas dat je kunt vinden. Bijvoorbeeld deze, hebben! Ook een schijfje sinaasappel of limoen, verse framboosjes of bramen, een stokje kaneel of een plakje komkommer kunnen je gin-tonic net dat beetje extra geven.
- Doe de gin en de ijsklontjes in een mooi glas.
- Snij een komkommer in tweeën. Verwijder de schil met een dunschiller. Snij een of twee plakjes met een kaasschaaf en doe in het glas.
- Giet de tonic in het glas, and there you go: all done!
- Zorg dat je lekker veel ijsklontjes op voorraad hebt! Gin-tonic zonder ijs smaakt een stuk minder.
Geef een reactie