Indiase rode-linzensoep met kokosmelk – Zoals jullie inmiddels wel weten, zijn we hier in huize Whatsthatsmell nogal van de soep. De afgelopen soepzondagen hebben we (ja echt, de man én ik) ons toegelegd op en nieuw soepproject: het maken van de lekkerst denkbare linzensoep. Een Turkse variant, mercimek çorbası, kwam aardig in de buurt van perfectie. Maar over dit recept ben ik nog niet helemaal tevreden dus die houden jullie van me tegoed. Deze Indiase rode-linzensoep met kokosmelk daarentegen stemde ons zéér tevree. Dit recept is een hele hoop in één: gezond, slank, voedzaam, hartverwarmend, vegan, vega, goed voor je portemonnee, makkelijk en… Heel erg lekker!
Die eetlepel sambal klinkt misschien heftig maar dat valt echt heel erg mee. Zelfs kleine O. van 1,5 smult ervan. (Maar dat is ook wel een echte peulvruchtenfan 😉 ) Voor hem is soep eten nog een beetje lastig omdat het zo vloeibaar is maar door een handje couscous toe te voegen is dat probleem snel opgelost. (Bij heldere soepen zoals klassieke groente- of kippensoep doe ik er trouwens stukjes brood in, even effectief.)
- 300 g rode linzen gedroogd
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 400 g tomatenblokjes = 1 blik
- 1 limoen
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 el sambal badjak
- 0,5 el djinten
- 0,5 el djahé
- 0,5 el ketoembar
- 1 bosje koriander
- 400 ml kokosmelk
- zout
- olijfolie om in te bakken
- Doe 2 liter kraanwater samen met de linzen, bouillonblokjes en tomatenblokjes in een grote pan en breng aan de kook.
- Laat circa 25-30 minuten op zacht vuur doorkoken. Let op: goed blijven roeren! Linzensoep kan vrij snel aanbranden, vooral op het einde.
- Snipper ondertussen de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook hierin zachtjes aan.
- Voeg een royale eetlepel sambal en de djinten, djahé en ketoembar toe aan de ui en knoflook en bak 1-2 minuutjes mee zodat alle smaken goed vrijkomen.
- Voeg het kruidenprutje uit de koekenpan toe aan de linzensoep en kook mee.
- Na circa 25-30 minuten kooktijd zijn je linzen lekker papperig en zacht gekookt. Voeg dan de kokosmelk en het limoensap toe en kook een paar minuten mee. Soep te dik? Voeg dan nog wat water toe.
- Proef, en voeg eventueel nog wat zout toe. Garneer je rode-linzensoep met kokosmelk met lekker veel grof gesneden, verse koriander.
- Lekker met: naanbrood of Turks brood met (zelfgemaakte) hummus.
Joyce says
Heb ‘m gister gemaakt en vandaag gegeten. De smaak is heerlijk!!
Bij mij was de soep aan de dunne kant, volgende keer doe ik meer linzen erbij.
Willemijn says
Hmmm, het wil inderdaad nog weleens verschillen per keer dat je ‘m maakt. Iets meer linzen of iets minder water de volgende keer is een goed idee. Wel heel leuk om te horen dat je ‘m zo lekker vond!
Joke says
Hoi Willemijn, gisteren heb ik je rode linzensoep gemaakt, het was heerlijk! Heb er alleen minder kokosmelk in gedaan, vond 400 ml erg veel.
Willemijn says
Hé, wat leuk! Minder kokosmelk (of iets meer linzen toevoegen) kan prima inderdaad. Maakt weinig uit voor de smaak 🙂