Koffiecake met amandelcrumble – Ik ben dol op de geur van koffie en drink vrijwel elke ochtend 1 of 2 cappuccino’s of latté’s. Maar om mezelf nu een koffie-addict te noemen? Nou, nee. Daarvoor ken ik teveel mensen wiens bestaan zo’n beetje rondom koffie draait. Mijn vader bijvoorbeeld, daar moet je wezen voor een serieus smakelijk kopje koffie. Hij koopt kleine zakjes bijzondere koffie met idem maling bij de koffiespecialist en bewaart die in de vriezer. Ook de bereiding van een kopje koffie verloopt uiterst precies en eigenlijk heeft hij liever niet dat iemand anders dan hij zijn superdeluxe machine bedient. (En geef ‘m eens ongelijk want het is verbazingwekkend makkelijk om zo’n stervensduur espresso-apparaat te molesteren.) Toen ik onlangs jarig was werd ik door mijn vaders passie voor koffie getriggerd en bedacht ik deze cake.
In Amerika zijn coffee cakes een bekend fenomeen: cake die je bij je kopje koffie eet, niet per se met koffie als ingrediënt. In dit recept doet het kopje loeisterke koffie in ieder geval z’n werk en geeft het gebak een diepe, intense smaak die mij een beetje aan tiramisu doet denken. Door de twee structuren (cake én crumble) heeft deze koffiecake bovendien een bijzonder prettig mondgevoel, zoals dat ook wel heet. Enfin, genoeg geluld. Bakken maar!
- 125 g roomboter
- 150 ml loeisterke koffie
- 100 ml amandelmelk (mag ook gewone melk)
- 3 eieren
- 300 g basterdsuiker lichtbruine
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 3 el Amarula of amaretto
- 50 g bloem
- 50 g roomboter
- 50 g basterdsuiker lichtbruine
- 1 handje amandelen (liefst met schilletje)
- 1 snuf zout
- 1 standaard cakeblik (circa 25 cm lang)
- extra boter & bloem om in te vetten
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de roomboter in de magnetron.
- Meng in een beslagkom eerste de droge ingrediënten voor de cake: basterdsuiker, zout en zelfrijzend bakmeel.
- Kluts de eieren, melk, koffie, likeur en boter in een maatbeker (= lekker hoog) door elkaar en giet bij de overige ingrediënten in de beslagkom.
- Roer met een lepel alle ingrediënten in de beslagkom goed door elkaar totdat je een egaal beslag hebt.
- Vet de cakevorm in met boter en bebloem de vorm. Giet het koffiecakebeslag in de vorm en schuif de cake de oven in.
- Maak nu de topping: doe bloem, koude boter en suiker samen in een schone kom en wrijf met je vingers fijn tot een mooi kruimeldeegje.
- Hak de amandelen grof en meng door het kruimeldeeg.
- Haal de cake na 15 minuten weer uit de oven en bestrooi met het kruimeldeeg.
- Oma's trucje: prik met een satéprikker in de cake. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar. Blijft er beslag aan het stokje plakken? Laat de cake dan nog even 10 minuten langer in de oven.
- Hou je niet van alcohol in je gebak? Laat de Amarula dan lekker weg.
- Meer van de frisse cakes? Deze citroencake met crème fraîche is ook to die for, mmm!
Geef een reactie