Kruidige linzensalade – Ja-haaa, dat trok meteen je aandacht hè? GEHEIM! Oeh… Geen poging gaat mijn te ver om nog meer lieve lezertjes te verleiden, dat begrijp je. Maar even zonder dollen: deze salade moet je echt eens proberen. Zoals ik eerder al schreef in het intro van de snelle noodles, gaat het bij veel gerechten om de juiste combi tussen verschillende smaken. In dit geval zuur (citroensap, augurkjes), pittig (rucola, peper), zoet (stukjes gedroogd fruit) en zout (zout, haha). De linzen geven het gerecht een lekkere bite en zijn bovendien supergezond. …En het geheime ingrediënt? Een bescheiden eetlepel van de kruidenmix ras el hanout. Kun je dankzij Jonnie de Boer tegenwoordig gewoon bij de Appie kopen.
- 400 g linzen (= 1 blik)
- 0,5 komkommer
- 2 handjes rucola (wat verse bieslook mag ook)
- 5 abrikozen gedroogd
- 2 Medjoul dadels gedroogd
- 1 bosje peterselie
- 5 zongedroogde tomaatjes
- 2 el citroensap
- 2 el wittewijnazijn
- 1 scheut olijfolie extra vierge
- 2 el zonnebloempitten
- 2 el walnoten (of pecannoten ofzo, ook prima)
- 7 kleine augurken (kleine zijn wat pittiger)
- peper & zout
- 1 el Ral el Hanout
- Spoel de linzen goed af in een vergiet en doe in een mooie, grote schaal.
- Snij de augurkjes, zongedroogde tomaten, abrikozen, dadels in kleine stukjes en gooi, samen met de rucola erbij.
- Schil de komkommer, snij in kleine blokjes en doe erbij. Snij de peterselie fijn en strooi over de salade.
- Doe citroensap, wittewijnazijn, royale scheut olijfolie, ras el hanout, pompoenpitten en nootjes in stukjes erbij en schep het linzenmengsel een paar keer goed om.
- Voeg peper & zout naar smaak toe, schep nogmaals goed om en laat een uurtje in de koelkast staan zodat alle smaken intrekken.
- Geen augurken? Gebruik kappertjes.
- Geen pecannoten? Gebruik walnoten, geroosterde pijnboopitjes.
- Geen peterselie? Verse koriander is ook heel lekker.
- Geen gedroogde abrikozen of dadels in huis? Rozijntjes, of gedroogde pruimen in stukjes zijn ook prima.
Dit is zo'n typische 'restjessalade' waar van alles en nog wat in kan. Belangrijkste is dat de smaakcombinatie (zoet, zuur, zout, pittig) in tact blijft.
Geef een reactie