Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus – Nog intenser dan de discussie over de uitdossing van Sinterklaas’ helpers, is de vraag wat men precies onder pepernoten verstaat. Van pepernotensamba’s tot de ‘pepernoten, pepernoten, pepernoten’ uit het lied van Het goede doel en ‘pepernotenfabriek’ Van Delft: de pepernoot is óveral. Maar een pepernoot, dat is officieel zo´n zacht, bonkig oud-Hollands geval dat naar anijs smaakt. Knappe piet die daar zijn band op lek kan rijden, zeg ik.
Waar mijn hartje sneller van gaat kloppen zijn toch echt kruidnoten: de knapperige bolletjes met speculaassmaak. Of de Friese variant, maar die noem je dan toch echt weer ‘Friese pepernoten’ want dat hebben ze daar zo bedacht.
Hoe het ook zij, in deze sinterklaaspudding kun je het beste kruidnootjes verwerken. Een paar flinke handen vol het liefst. De speculaaskruiden vormen samen met de sinaasappel een fantastische, klassieke smaakcombinatie. En heb je geen sinaasappels in huis? Mandarijntjes zijn dan een prima alternatief.
- 1 liter volle melk
- 200 ml slagroom
- 100 g kristalsuiker
- 1 eetl koek- en speculaaskruiden
- 1 handsinaasappel + rasp
- 150 g griesmeel
- 4 handjes kruidnoten
- 100 ml sinaasappelsap
- 100 g kristalsuiker
- 1 tl maïzena
- pudding- of tulbandvorm (1,5 liter inhoud)
- vershoudfolie
- Zet een grote kookpan op middelhoog vuur en giet hier de melk en de slagroom in.
- Weeg de suiker en griesmeel af en doe samen met de speculaaskruiden bij het melkmengsel.
- Was de sinaasappel, rasp het oranje deel van de schil boven de pan (let op: het witte deel is bitter). Pers de sinaasappel uit en giet het sap bij de melk.
- Breng het melkmengsel al roerend en op rustig vuur langzaam aan de kook. Als je niet goed roert, zakt de griesmeel naar de bodem en koekt dan makkelijk aan.
- Als het melkmengsel tegen de kook aanzit, zul je merken dat het dikker wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten vanaf start.
- Roer nog een paar keer goed door en draai het vuur dan uit. Roer nu voorzichtig de pepernoten door het mengsel en giet in de vorm. Laat ietsje afkoelen, dek zorgvuldig af met vershoudfolie en zet weg op een koude plek.
- Na circa drie uur is de pudding voldoende gesteven.
- Maak nu de sinaasappelsaus: verhit het sap en de suiker in een steelpannetje totdat de suiker is opgelost en het sausje enigszins ingedikt. Klop de maizena erdoor om het sausje dikker te maken en draai het vuur uit. Laat de saus afkoelen en dien lauw of koud bij de pudding op.
- En what about the pudding? Vul een grote schaal met heet water en zet de vorm hierin. Laat de vorm hierin een paar minuutjes dobberen en warm worden.
- Haal de puddingvorm uit de kom, leg er een bord bovenop en keer om.
- Als het goed is, laat de pudding vanzelf los. Zo niet, bewaar dan je geduld en laat de vorm nog iets langer opwarmen in het water. Het komt goed, echt waar!
- Vroeger gruwelde ik werkelijk van het vel op zelfgemaakte pudding. Dat probleem los je, weet ik nu, makkelijk op door het dessert af te dekken met vershoudfolie. Goed aandrukken, dan krijgt velvorming geen kans!
- Dit recept stond eerder in de Nieuwe Meerbode.
Nanda says
Wat een heerlijke smaak! Maar….na 3 uur koelen was er geen stijve pudding die uit de vorm kwam, maar meer een dikke vla. Deed niet af aan de smaak, maar ik ben toch benieuwd wat ik niet goed heb gedaan? groet, Nanda
Willemijn says
Hoi Nanda, verdorie dat is niet de bedoeling natuurlijk, hoe lekker vla ook is 😉 Ik denk dat er twee dingen aan de hand kunnen zijn:
1. je hebt niet genoeg griesmeel gebruikt. In de testfase van dit recept heb ik een keer te veel en te weinig gebruikt, beiden was niet aan te raden.
2. Het mengsel in de pan moet echt tegen de kook aanzitten, en dan nog een paar minuutjes doorpruttelen. Daar wordt het instant dikker van. Zodra je het vuur uitdraait gaat dat proces gewoon door, daarom moet je de kruidnootjes er ook z.s.m. doorheen roeren en alles in de vorm storten. Bij mij wordt het puddingmengsel ook al is het nog warm al vrij snel een stijve drab namelijk. Enfin, hopelijk heb je iets aan mijn tips!