Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus – Dit is een van mijn meest geslaagde experimenten van de afgelopen tijd. Ik ben dol op de lamsgehaktballetjes van Janneke Vreugdenhil uit haar fantastische boek Comfort food (dat vér voor dat van Jamie Oliver uitkwam, mind you) maar lamsgehakt koop je helaas niet zo maar in de supermarkt. Dat, en ik vind het gewoon leuk om zelf recepten te verzinnen. Had je niet verwacht hè? 😉
Half-om-half-gehakt is overal verkrijgbaar en een tikje vetter dan rundergehakt. Dat is in dit geval goed, want het geeft enorm veel smaak aan je tomatensaus. Harissa en ras al hanout zijn misschien niet kruiden die je dagelijks gebruikt maar als je ermee leert koken kun je er echt heel veel kanten mee op. Harissa vind ik bijvoorbeeld ideaal om couscous mee op smaak te brengen, en met ras al hanout kun je fantastische kruidige linzensalade bereiden. Dus wat kan je gebeuren? Gewoon een keer een potje kopen en hup, experimenteren maar 😉
- 500 g half-om-half-gehakt
- 1 bos platte peterselie niet zo'n AH-bakje, maar echt een flinke bos
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el ras al hanout
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 800 g tomatenblokjes = 2 blikken
- 70 g tomatenpuree = 1 klein blikje
- 3 tl harissa
- 1 el suiker
- zout & peper
- zonnebloemolie om in te bakken
- Snij de peterselie fijn (ook de steeltjes). Doe de helft in een kom, samen met het gehakt, paprikapoeder, ras al hanout, wat versgemalen peper en 1 tl zout.
- Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Rol kleine balletjes, zo groot als een snoeptomaatje.
- Verhit in een grote hapjespan een scheutje zonnebloemolie en bak de gehaktballetjes in circa 5 minuten gaar en stevig. Haal de balletjes uit de pan.
- Snipper de knoflook en de ui en verhit opnieuw een scheutje zonnebloemolie in de hapjespan. Fruit de knoflook en ui zachtjes aan circa 2-3 minuten en voeg dan de tomatenblokjes, tomatenpuree, harissa, suiker, zout en peper (naar smaak) toe.
- Laat een minuut of 5 pruttelen en doe de balletjes weer terug in de pan. Bedek met de saus en laat 15 minuten op medium tot hoog vuur koken.
- De saus moet indikken, dus als het niet hard genoeg gaat, zet dan het vuur wat hoger.
- Serveer de Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus in een grote schaal, bestrooit met de overgebleven peterselie en zorg voor lekker veel Turks brood on the side. (Om saus te deppen, mmm!)
Geef een reactie