Ik hoor het je denken: eten ze daar in huize Whatsthatsmell ook wel eens normale kost? Een ouderwets AVG’tje, of een oldskool stamppotje? Jazeker lieve lezers, niks menselijks is mij vreemd 馃槈 Sterker nog: de heren in huis sm煤llen van klassieke hutspot of boerenkoolstamppot. Maar ik twijfel altijd een beetje of ik het ‘recept’ voor dit soort Hollandse klassiekers ook op mijn blog moet zetten. Vandaag de proef op de som: het recept voor lekker ouderwetse boerenkoolstamppot met worst 茅n uitgebakken spekjes. (Ik doe niet aan 贸f-贸f, haha.) Wat mij betreft zit het geheim in de mosterd. Ik bel d贸l op grove Zaanse mosterd! Met van die lekkere korreltjes, je kent ‘m wel. Een flinke eetlepel door je stamppot en je hebt nauwelijks meer peper of zout nodig.
PS: ik zit nog te broeden op een bijzonder recept met boerenkool. Jullie horen van me!
- 5 aardappels groot & (iets) kruimig
- 500 g boerenkool = 1 grote zak
- 100 g spekreepjes
- 1 scheut melk
- 1 el mosterd grof
- 1 rookworst
- peper & zout
- Schil de aardappelen, was en snij in stukjes. Pak een GROTE pan en doe hier de aardappelen in.
- Zet de aardappelen net onder water en gooi de rauwe boerenkool erbovenop.Ik zei het al: je hebt hier dus een grote pan voor nodig.
- Haal de rookworst uit de verpakking en leg bovenop de boerenkool. Doe het deksel op de pan en zet de pan op het fornuis, op halfhoog vuur.
- Bak ondertussen in een droge koekenpan de spekreepjes uit.
- Prik na circa 10 minuten met een vork in de aardappelstukjes om te checken of deze gaar zijn. Zo niet? Nog een paar minuutjes laten doorkoken.
- Haal de worst uit de pan en giet de aardappels en boerenkool af. Voeg een scheutje melk toe en: stampen maar! Is je boerenkool niet smeu茂g genoeg? Gewoon nog een scheutje melk toevoegen.
- Doe de mosterd en de spekreepjes inclusief het bakvet bij de boerenkoolstamppot en schep goed om. Proef, en breng eventueel op smaak met wat zout en peper (of nog een beetje extra mosterd).
- Verdeel over de borden en geef een stukje rookworst erbij.
- Lekker: aan tafel een klontje roomboter door je boerenkoolstamppot roeren.
- Lekker 2: extra mosterd bij je worst. (Had ik al eens gezegd dat ik van mosterd hou? 馃槈
- Inkooptip: ik koop altijd iets kruimige aardappelen. Die kun je goed bakken en goed stampen, multi-functioneel!
- Inkooptip 2: koop rookworst van goede kwaliteit! Dat verschil proef je, echt.
Geef een reactie