Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood) – De bloggoden zijn me niet goed gezind de afgelopen weken. Van weinig inspiratie en aanhoudende drukte op werk, tot spit (Huh, dat is toch voor bejaarden? Nope, helaas…) en hevige hooikoorts: WTS heeft er onherroepelijk onder geleden. Gekookt wordt er altijd, dat is het probleem niet. Sterker: ik heb zelfs een enorme stapel nieuwe recepten klaar liggen om uitgewerkt te worden. Maar tijd, puf, daar ontbreekt het soms gewoon aan. Gelukkig maak ik af en toe zó iets lekkers, dat het toch weer begint te kriebelen en ik mijn laptop pak. Dit tomatensoepje bijvoorbeeld is simpelweg to die for. Vergeet ‘gewone’ tomatensoep met ballen, vergeet gazpacho: pappa al pomodoro, dát wil je eten deze zomer. Zowel warm, lauw als koud lekker. En extra leuk omdat die paar sneetjes oud, verdroogd brood die je vaak overhoudt aan het einde van de week fijn kunt opmaken. Past helemaal bij mijn voornemen om minder voedsel te verspillen en meer met restjes te koken 🙂
- 1 kilo snoeptomaatjes
- 750 ml kruidenbouillon (groentebouillon mag ook)
- 2 tenen knoflook
- 5 el extra vierge olijfolie + extra om te serveren
- 1 bos basilicum
- 4 sneetjes oud brood (ik gebruikte volkoren liefde & passie van AH)
- zout & peper naar smaak
- Kook een ruime hoeveelheid water in de waterkoker en maak hiermee de bouillon (ik gebruik een biologisch blokje kruidenbouillon).
- Verhit de 5 el olijfolie in een flinke soeppan. Snij de basilicum grof, met steeltjes en al. Hak de knoflook fijn en bak een half minuutje mee in de olie.
- Draai het vuur laag en voeg de tomaatjes en de helft van de basilicum toe. Fruit de tomaatjes circa 5 minuten aan, blijf regelmatig omscheppen.
- Giet de bouillon bij de tomaatjes. Scheur het brood in stukjes en doe er eveneens bij. Roer alle ingrediënten door elkaar en doe het deksel op de pan.
- Laat de pappa al pomodoro circa 20-25 pruttelen op laag vuur. De tomaatjes knappen stuk, de stukjes brood verdwijnen en je ziet langzaam een echte soepstructuur ontstaan.
- Vind je die tomatenvelletjes niet zo fijn? Pureer de soep op het einde dan nog even kort met de staafmixer.
- Extra serveertip: een beetje geraspte parmezaan op de soep is ook zeer smakelijk.
Karin de Waal says
Heerlijke soepje! Lekker simpel. Ik heb er nog wat sperziebonen in hele kleine stukjes uit eigen tuin in gedaan. Super gezond :).