Pasta met romige tomaat-mascarponesaus – Soms kun je als thuiskok buitengewoon tevreden met jezelf zijn. Toen ik laatst wat besluiteloos door de lokale Appie struinde, geen idee wat ik wilde eten die avond, viel mijn oog op de potjes verse pastasaus die in de aanbieding waren. Nu hou ik van de AH en vind ik het héél fijn dat ze zo’n breed assortiment hebben en ook allerlei ‘exotische’ dingen in het schap hebben staan. Maar prefab pakjes & zakjes? Die komen er bij mij niet in, punt. Vers is pas echt vers, als je het gewoon lekker zelf maakt.
De combi tomaat-mascarpone leek me daarentegen wel reuze, dus geïnspireerd door het potje, sloeg ik thuis aan het experimenteren. Het resultaat overtrof mijn stoutste verwachtingen. Tjeeeeee, wat is deze saus goe-hoed! De truc is wat mij betreft om naast tomatenblokjes en mascarpone ook zongedroogde tomaatjes toe te voegen aan de saus en op het eind alle ingrediënten te pureren tot een fluweelzachte, gladde substantie. Een portie penne, rigatoni of andere ‘pijpjespasta’ erbij, en voilà: een briljante maaltijd op een doodgewone werkdag.
- 300 g rigatoni of andere 'pijpjespasta' zoals penne
- 400 g tomatenblokjes (= 1 blik)
- 5 zongedroogde tomaatjes op olie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 125 g mascarpone (half bakje)
- zout & peper
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in de waterkoker, giet in een grote pan, doe de pasta erbij en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui en de knoflook. Giet een beetje olie uit het potje zongedroogde tomaatjes in een hapjespan en zet op het vuur. Doe ui en erbij en fruit 2-3 minuten aan.
- Snij de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en doe deze samen met tomatenblokjes in de hapjespan. Voeg zout en peper toe en laat de saus 5 minuten pruttelen.
- Roer de mascarpone door het tomatenprutje en pureer tot een gladde pastasaus.
- Giet de pasta af en gooi direct bij de tomaat-mascarponesaus in de hapjespan. Schep om en zorg ervoor dat elk fliebertje pasta helemaal bedekt is met de romige saus.
- Serveer in diepe borden en bestrooi met een paar verbrokkelde walnootjes en wat reepjes handgescheurde verse basilicum.
- 4 i.p.v. 3 eters? Kook er alleen wat extra pasta bij, de hoeveelheid saus is vrij royaal.
Karin says
Heerlijk recept! Zelfs mijn jongste dochter die een lastpak is met pastasauzen heeft er heerlijk van gegeten en heeft er al weer 2 keer om gevraagd! Voor de vleesliefhebbers bij ons in huis doe ik er apart kipblokjes met Italiaanse kruiden bij, dus iedereen tevreden
Willemijn says
Wat leuk om te horen! En die kipblokjes erbij lijken me ook lekker, ga ik zelf ook eens proberen 🙂
Erica says
Heerlijk recept. Heb het al een aantal keer gemaakt!!
Willemijn says
Superleuk om te horen Erica! 🙂