De Fransen houden van zelf jam maken. In Franse supermarkten hoef je nooit lang te zoeken naar geleisuiker en je kunt kiezen uit complete sets jam- en weckpotten in alle soorten en maten. Daarbij komt dat in de tuin van mijn vakantiehuis een perzikenboom stond met knoeperds van vruchten. Je begrijpt dus dat ik iets móest doen. Het geheim van deze jam? De schilletjes meekoken! Die zorgen voor een mooie kleur en extra smaak. Leuk weetje: de citroenrasp zorgt ervoor dat de jam extra ‘bindt’. Dit komt door het stofje pectine, dat in de schilletjes van zowel de perziken zelf als de citroen zit.
Ingrediënten
- 1 kilo perziken (let op: een kilo vruchtvlees, dus exclusief pit)
- 1 kilo geleisuiker
- 1 citroen biologisch
Porties: potten
Instructies
- Was de perziken en droog ze voorzichtig. Snij ze met schil en al in stukjes en verwijder eventuele rotte plekjes.
- Meng de perzikstukjes met de suiker in een grote pan. Rasp de schil van de citroen door het fruitmengsel en knijp eveneens het sap van de citroen boven de pan uit.
- Breng het mengsel aan de kook totdat het gaat borrelen en blijf gedurende 4 minuten fanatiek roeren.
- Schep de jam tot de rand in de brandschone potten, draai het deksel er stevig op en veeg met een schone doek de restjes weg.
- Zet de potten een kwartiertje op hun kop en draai daarna om. De jam is zeker een jaar houdbaar.
Notities
- Ik heb dit keer weckpotten gebruikt (staan zo mooi op de foto!) maar ben in het recept uitgegaan van simpele potjes met schoefdeksel. Minder gedoe, hetzelfde resultaat 😉
- Wil je toch weckpotten gebruiken? Zet de schone, met hete jam gevulde potten dan niet op z'n kop! De pot trekt zich als het goed is vanzelf vacuüm wanneer de jam afkoelt. De warme lucht kan door de hoge druk namelijk wel uit het potje via die rubbere ring, maar niet erin.
Deel dit Recept
José @ ENJOY! The Good Life says
In het recept staat draai de deksels erop maar op het plaatje staan weckpotten. Enig idee hoe je dat doet met weckpotten? Die trekken toch vacuüm in kokend water?
Willemijn says
Ha José, goed dat je me erop wijst! Ik zal de formulering iets aanpassen. Ik heb zelf dit keer weckpotten (normaal gesproken kies ik potjes met schroefdop maar vind weckpotten zó mooi…) gebruikt maar dat was eerlijk gezegd nogal een gedoe. Als het goed is trekt de pot zich vanzelf vacuüm als de jam afkoelt. Lucht kan door hoge druk wel uit het potje via die rubbere ring, maar niet erin.
José @ ENJOY! The Good Life says
Dank je Willemijn! Ik vond het ook een heel gedoe met die weckpotjes. Ik heb ze uiteindelijk wel in kokend water op het vuur laten staan voor een kwartiertje. Zag je bericht te laat 🙂 Ik denk dat het wel gelukt is maar…. Volgende keer ook weer gewoon met schroefdoppen.
Willemijn says
Ah shit, net te laat dus! Maar hopelijk heeft jouw methode ook goed gewerkt. En anders zit er niets anders op dan de jam snel opeten en de andere potjes uit te delen aan vrienden en familie 😉
Wil Visser says
Wat een heerlijke jam Willemijn!
Wij kregen hem cadeau van je, maar ik ga hem het volgend seizoen zeker zelf maken!
Willemijn says
Dankjewel, lief! <3 <3 <3