Dit recept kreeg ik van mijn vrienden Mels en Nienke. Zij woonden twee jaar in Columbus (Ohio) en gingen daar vaak eten in het North Star Café, waar deze rijstsalade met maïs & zwarte bonen als sidedish werd geserveerd. Het was deze salade, ‘green salad’ of zoete aardappelfrietjes, aldus Nienke. Nu maak ik die zelf graag, zoete-aardappel-frietjes, dus deze rijstsalade moest wel iets anders zijn dan ik me erbij voorstelde. En dat klopt: ondanks het ogenschijnlijk simpele ingrediëntenlijstje is het een bijzonder smaakvol gerecht. Het rauwe rode uitje, die zoete rozijntjes, maïs en paprika, de notenrijst, de wittewijnazijn-mosterddressing… Mmm! Gril er een lekker mootje zalm of steak bij, en kláár ben je voor vanavond 🙂
- 250 g notenrijst = 1 pak
- 1 rode paprika
- 150 g mais = klein blikje
- 200 g zwarte bonen = klein blikje
- 150 g notenrozijnenmix (ik gebruikte studentenhaver)
- 5 el wittewijnazijn
- 5 el olijfolie
- 5 tl mosterd
- 1 hand peterselie
- 1 rode ui
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en laat 15 minuten staan met de deksel op de pan.
- Doe de droge rijst in een mooie schaal. Snipper de ui en paprika en doe erbij. Spoel de bonen en de mais af, laat goed uitlekken en doe bij de rijst.
- Kluts de wittewijnazijn, olijfolie en mosterd door elkaar in een kommetje. Nog makkelijker: alles in een potje, deksel erop, hard schudden & over de rijstsalade uitgieten.
- Hak de nootjes fijn en doe de snippers samen met de rozijnen bij de salade.
- Mels & Nienke raadden me aan een pak 'gezellige rijst' te kiezen. Ik koos dit keer voor notenrijst, maar wilde rijst is ook heel oké.
- Je kunt deze rijstsalade prima de volgende dag eten, bijvoorbeeld als lunch. Het is dan wel aan te raden om een beetje extra dressing aan te maken en er overheen te gieten. Hoeveel is up to you maar onthoud: 1/1/1. Oftewel 1 el olijfolie, 1 el wittewijnazijn en 1 theelepel mosterd.
Geef een reactie