Schil de zoete aardappel en hak in blokjes. Snij de venkel inclusief het loof in stukjes en snipper de ui en knoflook.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de zoete aardappel, venkel, venkelzaad, ui en knoflook aan. Een minuutje of 10, op een rustig vuurtje, zodat alle smaken goed vrijkomen en de groente zacht zijn.
Kook ondertussen water in de waterkoker. Zet een kookpan op het vuur en schep alle groente uit de koekenpan hierin over. Giet het kokende water eroverheen tot de groenten net onder staan.
Voeg 1,5 bouillonblokje toe en laat nog 5 minuutjes doorkoken. Pureer je soep met een staafmixer en proef. Nog wat flauw? Zout en peper erbij. Soep te dik of te zout? Nog een scheutje water erbij.
Schep je romige venkelsoep met zoete aardappel in kommen en serveer met een scheutje slagroom.
Notities
Lekker met: een stokbroodje besmeert met (zoute) roomboter.
Vegan? Scheutje sojaroom is een prima alternatief.
Op dieet? Laat die room dan helemaal weg, kan prima.