Rösti van knolselderij – Zo’n maandje gezond doen, is niet alleen goed voor mijn taille en portemonnee. Het is vooral een leuke uitdaging, merk dat ik er echt creatiever van word! Ik probeer deze maand gedurende de dag meer groente en fruit te eten en minder vaak voor the usual suspects te gaan. Minder frisgroene boontjes, bonte paprika’s, romige spinazie of gezellige broccoli, maar vaker ‘in het seizoen’ koken met kool en knollen, haha.
Neem nu knolselderij: een, laten we eerlijk zijn, nogal onooglijk bonkig knolletje dat de meeste mensen alleen in erwtensoep gebruiken. (Niet te verwarren met gewone selderij, die groene stengels.) Zonde, je kunt er zóveel meer mee! Ik verwerkte knolselderij al eens in dit recept voor wintergroente met za’atar, maar je kunt ‘m ook prima puurder eten: als puree, soep (zonder erwten dus 😉 ) en zelfs frietjes. Of rösti natuurlijk, zoals hieronder. Bijkomend voordeel vind ik dat deze knolselderijkoekjes ten opzichte van gewone aardappelrösti’s koolhydraatarm, en minstens zo smakelijk en vullend zijn. De schaal op de foto was in ieder geval op voordat ik het wist 🙂
- 1 knolselderij
- 2 eieren
- 5 el bloem
- 2 el grove mosterd
- 50 g parmezaan
- olijfolie om in te bakken
- peper & zout
- Schil de knolselderij en spoel na onder de kraan. (Alle butsjes en gaatjes hoef je wat mij betreft niet weg te snijden. Het is een knol, je blijft anders bezig.)
- Snij de knol in grove stukken en rasp fijn in de keukenmachine. Rasp de Parmezaanse kaas er meteen achteraan en hussel na afloop door de selderijsnippers.
- Klop de eieren los met wat peper, zout en 2 el mosterd. Giet bij de selderijsnippers en bestrooi met bloem. Rol je mouwen op en hussel hup, met je blote handen alle ingrediënten goed door elkaar.
- Verhit een laagje olijfolie in een zo groot mogelijke koekenpan. Schep een flinke eetlepel selderijmengsel uit de kom, druk aan met je hand en doe in de pan.
- Druk het bergje selderijmengsel een beetje plat met de lepel en bak de rösti's een paar minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig ogen. (Keer voorzichtig.)
- Ik bak ongeveer 5-6 knolselderijkoekjes per keer. Heb je een kleine koekenpan? Dan past er minder in.
- Herhaal bovenstaand procedé totdat je knolselderijmengsel op is en je circa 20 rösti's hebt.
- Lekker met: een simpele groene salade.
- Maak je lekker veel sla, dan zijn 5-6 koekjes per persoon genoeg.
Jolanda says
Kan ik ook amandelmeel gebruiken?
Willemijn says
Ha Jolanda, ik heb de rösti’s zelf nog nooit gemaakt met amandelmeel maar ik zou het gewoon proberen! De bloem zorgt voor net een beetje meer binding, daarom gebruik ik het. Lukt het niet met amandelmeel dan kun je misschien iets meer ei en/of kaas toevoegen. Succes!