Ik ben momenteel helemaal in de ban van De smaakbijbel, het boek van Niki Segnit. Not your averege cookbook, want nauwelijks recepten en geen foto’s. Maar wel prachtig uitgegeven en met bergen nuttige informatie over het combineren van smaken en het perfectioneren van smaakcombinaties. Klinkt heel abstract, valt reuze mee. Als je weet dat doperwtjes, munt en vette vis een goede combi vormen bijvoorbeeld, bedenk je zelf zoiets als deze lunchwrap met gerookte zalm, of deze fijne burger met blauwe kaas en bacon. Het boek bood ook inspiratie toen ik op zoek was naar een fijn toetje voor mijn familiediner laatst. Ieder gezinslid verzorgde een gang en ik kreeg het dessert toegewezen. Dankzij De smaakbijbel wist ik hoe geslaagd de combinatie van sinaasappel met amandel (in dit geval amandellikeur, oftewel: amaretto) is. En een trifle is ALTIJD een goed idee, zeker als je weinig tijd hebt, niet in je eigen keuken staat en voor grote gezelschappen moet koken.
- 400 g boerencake (mag je zelf maken of voor een keertje lekker lui bij de bakker halen)
- 250 g bitterkoekjes (= 1 zakje)
- 350 ml amaretto
- 250 ml sinaasappelsap
- 500 ml slagroom vers
- 500 g mascarpone
- 75 g suiker
- 1,5 kilo handsinaasappelen
- Snij de cake in plakken en verbrokkel de bitterkoekjes. Verdeel over twee grote, diepe borden en besprenkel royaal met sinaasappelsap en amaretto.
- Klop de slagroom met de suiker stijf. Sla de mascarpone los in een kommetje en spatel voorzichtig door de room. Het mengsel moet luchtig blijven.
- Was twee sinaasappelen en rasp de schil door het slagroom-mascarponemengsel. Let op: alleen het oranje deel van de schil, niet het witte.
- Pel alle sinaasappelen en breek in kleine partjes. Tip: schakel één van je gasten in, dan is het helemaal zo gepiept.
- Pak nu een grote glazen schaal. Glas = leuk want dan kun je de laagjes goed zien. Bouw de trifle laagje voor laagje op. Eerst een laagje cake- & bitterkoekjesbrokken, dan de sinaasappelpartjes, dan de mascarponeroom. Herhaal dit net zo lang tot al je ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje mascarponeroom, dat staat mooi.
- Heerlijk in combinatie met een vers kopje sterke koffie (en een scheutje amaretto daarin ;-).
- Kleine kinderen onder de eters? Maak dan een apart schaaltje trifle, laat de likeur weg en wees iets royaler met de sinaasappelsap.
- Geen grote glazen kom in de servieskast? Zelf ben ik groot fan van de kringloopwinkel. De schaal op de foto kocht ik voor (schrik niet) 1,50 euro!
Geef een reactie