Potverdorie, deze taart is eigenlijk veel te lekker voor een doordeweekse dag! En toch is dat het moment waarop ik ‘m maakte. Er zou een jarige vriendin op bezoek komen, en omdat ik niet bij haar feestje kon zijn en zij helemaal de moeite nam om met de bus naar mij toe te komen, wilde ik haar verrassen. En wat denk je? Missie geslaagd 😉 Deze witte-chocolade-cheesecake met frambozen is zeker NIET luchtig en caloriearm, maar wel zó briljant lekker dat je gegarandeerd nog een stuk wil. Kleine puntjes serveren is het best i.v.m. op de loer liggend baksteengevoel, je kunt er ongeveer 10-12 uit een taart halen. Ik heb de rest van de cheesecake trouwens de volgende dag meegegeven aan mijn man, uit zelfbescherming. Geniet met mate, blabla. Maar áls je zondigt, doe het dan goed!
- 15 bastognekoekjes
- 50 g roomboter
- 3 eieren
- 400 g roomkaas (Monchou)
- 400 g crème fraîche
- 100 g suiker
- 1 vanillestokje
- 300 g witte chocolade
- 250 g frambozen ik had bevroren, maar vers mag ook natuurlijk
- 3 el citroensap
- Smelt de roomboter in een kommetje in de magnetron. Maal de koekjes fijn tot kleine kruimels in de keukenmachine. Heb je die niet? Dan kun je ook een vijzel gebruiken. Of de koekjes op een grote plank leggen en platwalsen met een deegroller.
- Bekleed de bodem van een bakblik (circa Ø 24 cm) met een vel bakpapier en doe hier de koekkruimels in. Giet de vloeibare roomboter over de koekkruimels, schep goed door elkaar. Koekkruimels niet 'vochtig' genoeg? Doe er dan nog een beetje gesmolten boter bij.
- Druk met een lepel de kruimels stevig aan tot je een mooie, egale koekbodem hebt.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze samen met 200 g crème fraîche in een schaaltje. Smelt de chocolade met behulp van de magnetron. Ik doe dat meestal zo: 1 minuutje in de magnetron, even kijken + roeren. Nog niet helemaal gesmolten? Weer 30 seconden, even kijken + roeren. And so on, tot de je een mooie, egale chocoladesaus hebt.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de roomkaas, overige crème fraîche, suiker, citroensap en eieren met een mixer in een grote beslagkom los tot een egale substantie. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en doe erbij.
- Giet de chocoladesaus in 3 delen bij het mengsel in de beslagkom, en mix telkens goed door. De chocoladesaus is natuurlijk nog wat warm en het mengsel in de kom vrij koud, dus ze moeten even aan elkaar 'wennen'.
- Giet alle inhoud van de beslagkom in de bakvorm, bovenop de koekjesbodem. Bak in circa 60 minuten gaar.
- Gaat de bovenkant van de taart te hard? Bedek deze dan met een stukje aluminiumfolie. Of zet de oven op 160 °C en bak iets langer. Elke oven is anders, maar als je tussendoor 2 of 3 keer checkt hoe het ermee staat, kan het niet fout gaan.
- Ontdooi vlak voor serveren de frambozen in een kommetje in de magnetron, of een steelpannetje op laag vuur. Giet het frambozensausje over de taart en serveer in kleine puntjes.
- Ik vind de taart zoet genoeg dus voeg geen suiker toe aan de frambozensaus, maar dat mag jij natuurlijk wel doen.
- Ander fruit kiezen als topping kan natuurlijk ook! Al zijn frambozen + witte chocolade wel een killercombi 😉
Geef een reactie