Witte-chocolade-cheesecake met frambozen
Porties Prep Tijd
1taart 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1uur 3uur
Porties Prep Tijd
1taart 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1uur 3uur
Ingrediënten
Instructies
We maken eerst de bodem:
  1. Smelt de roomboter in een kommetje in de magnetron. Maal de koekjes fijn tot kleine kruimels in de keukenmachine. Heb je die niet? Dan kun je ook een vijzel gebruiken. Of de koekjes op een grote plank leggen en platwalsen met een deegroller.
  2. Bekleed de bodem van een bakblik (circa Ø 24 cm) met een vel bakpapier en doe hier de koekkruimels in. Giet de vloeibare roomboter over de koekkruimels, schep goed door elkaar. Koekkruimels niet ‘vochtig’ genoeg? Doe er dan nog een beetje gesmolten boter bij.
  3. Druk met een lepel de kruimels stevig aan tot je een mooie, egale koekbodem hebt.
Dan de vulling:
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze samen met 200 g crème fraîche in een schaaltje. Smelt de chocolade met behulp van de magnetron. Ik doe dat meestal zo: 1 minuutje in de magnetron, even kijken + roeren. Nog niet helemaal gesmolten? Weer 30 seconden, even kijken + roeren. And so on, tot de je een mooie, egale chocoladesaus hebt.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de roomkaas, overige crème fraîche, suiker, citroensap en eieren met een mixer in een grote beslagkom los tot een egale substantie. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en doe erbij.
  3. Giet de chocoladesaus in 3 delen bij het mengsel in de beslagkom, en mix telkens goed door. De chocoladesaus is natuurlijk nog wat warm en het mengsel in de kom vrij koud, dus ze moeten even aan elkaar ‘wennen’.
  4. Giet alle inhoud van de beslagkom in de bakvorm, bovenop de koekjesbodem. Bak in circa 60 minuten gaar.
  5. Gaat de bovenkant van de taart te hard? Bedek deze dan met een stukje aluminiumfolie. Of zet de oven op 160 °C en bak iets langer. Elke oven is anders, maar als je tussendoor 2 of 3 keer checkt hoe het ermee staat, kan het niet fout gaan.
  6. Taart klaar? Haal uit de oven en laat eerst 1 uurtje afkoelen op het aanrecht en dan nog minimaal 2 uur in de koelkast.
  7. Ontdooi vlak voor serveren de frambozen in een kommetje in de magnetron, of een steelpannetje op laag vuur. Giet het frambozensausje over de taart en serveer in kleine puntjes.
Notities
  • Ik vind de taart zoet genoeg dus voeg geen suiker toe aan de frambozensaus, maar dat mag jij natuurlijk wel doen.
  • Ander fruit kiezen als topping kan natuurlijk ook! Al zijn frambozen + witte chocolade wel een killercombi 😉