Twee weken geleden was het internet even te klein. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maakte toen haar nieuwe richtlijnen wat betreft voeding bekend. We eten te veel bewerkte vleeswaren, suiker, zout, en te weinig vette vis, peulvruchten. Schande, tijd voor verandering! Zo oordeelde de raad.
Nu focus ik altijd liever op het positieve dan het negatieve, dus reed meteen na het lezen van dit nieuws naar de dichtstbijzijnde haringkraam voor een Hollandse Nieuwe en sloeg op de terugweg zoveel blikken bonen in als ik kon dragen. Je gezondheid, dat is iets om serieus te nemen, niet waar? 😉
Maar zonder gekheid: bonen zijn duurzaam én gezond, en worden gelukkig door een aantal dappere strijders als De Bonenbende en Joke (ja, écht!) Boon van hun ietwat stoffige imago afgeholpen. 2016 schijnt zelf uitgeroepen te zijn tot het Internationale Jaar van de Boon. Kun je nagaan. Dus wil je hip én lekker eten, maak dan deze wittebonenstoof met spinazie & venkelworstjes. Succes bij de hele familie gegarandeerd.
- 800 g witte bonen (= 1 groot blik)
- 300 g spinazie verse
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 el gedroogde tijm
- 2 tl gemalen venkelzaad
- 400 g tomatenblokjes
- 70 g tomatenpuree
- 4 venkelworstjes (ik had Mister Kitchen's venkel-tijm-worst)
- 2 snufjes chilivlokken
- 1 el wittewijnazijn
- 0,5 el basterdsuiker
- peper & zout
- olijfolie om in te bakken
- Snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olijfolie in een grote hapjespan en fruit de ui en knoflook aan.
- Leg de venkelworstjes in de pan, strooi de tijm eroverheen. Bak de worstjes circa 2 minuten rondom. Spoel de witte bonen af in een vergiet.
- Doe nu de bonen, tomatenblokjes, tomatenpuree, 1 glas kraanwater bij de worstjes in de pan en laat op een zacht vuurtje pruttelen.
- Voeg in plukjes de verse spinazie toe en kook mee tot deze geslonken is.
- Voeg gemalen venkelzaad, suiker, wittewijnazijn en wat chilivlokken toe aan de saus. Proef, en breng verder op smaak met zout en peper.
- Serveer in diepe borden, eventueel met een stuk brood erbij zodat je de saus kunt dippen.
- Gewone varkenssauzijsjes kun je prima gebruiken in deze wittebonenstoof, maar venkelworstjes maken wel écht het verschil. AH verkoopt ze, maar bij een goede slager kun je ook uitstekend terecht.
Marlies says
Gemaakt, vanwege vegetarische dochter met de braadworstjes van de Vegetarische Slager. Véél minder lekker natuurlijk dan the real stuff, maar desalniettemin was het heerlijk!
Willemijn says
Ha Marlies, wat leuk om dat te horen! De Vegetarische slager heeft fijne producten, dus klinkt inderdaad als een goede zet 😉